Cuba Resepi Ayam Panggang Madu versi OVEN,. Jadikan hujung minggu anda gembira, dengan resepi masakan ini. Ayam Panggang Madu, sesuai dimakan bersama keluarga dihidangkan bersama nasi puith.
Bahan Yang Digunakan
- Seekor ayam. Potong sesuai selera.
- 1 sudu makan serbuk ketumbar
- 1 sudu makan serbuk jintan manis
- 1/2 sudu makan serbuk jintan putih
- 3 sudu makan sos lada hitam
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu sos cili
- Kicap dalam 2..3 sudu..
- Madu 4 sudu
- Sikit garam
- Satu sudu pati ayam
- Cili kering 11 biji. Pedas mengikut selera.
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- Seinci halia
- 3 batang serai
- Seinci kunyit
- Bersihkan ayam. Toskan air.
- Masukkan ayam ke dalam bekas. Gaul dengan bahan blender dan semua bahan. Perap dalam 5 jam (1-2 jam pun ok cuma rasa nya tak seberapa power sangat).
- Sapu dulang dengan minyak dulu sampai menyaluti dulang.
- Masukkan dalam dulang pembakar. Curah seedikit kuah.
- Bakar dalam 30 minit.
- Setelah berbunyi alarm, cuba periksa apakah ayam sudah masak atau belum.
- Kuah yg lebih boleh dipanaskan di atas api, boleh digunakan untuk cicah ayam.
- Ingin ayam cantik berkilat dengan kuah yang kita masak tu. Masukkan sedikit sahaja kuah ke dalam kuali bersama ayam. Gaul dengan api sederhana. Angkat. Siap.
0 Ulasan